Tapahtumatrimmaaja-blogi tarkastelee ja luotaa tapahtumatoiminnan ja -markkinoinnin ajankohtaisia ilmiöitä ja kehitystä. Tämä blogi paneutuu marraskuun puolivälissä Grand Connaught Rooms ‑konferenssitiloissa Lontoossa järjestetyn upean Thinkers50-Gaalan antiin sekä maailman johtavien liikkeenjohdon ajattelijoiden ranking-listaan ja sen kehitystrendeihin. Tämä liikkeenjohdon ajattelijoiden ”Oscar-gaala” järjestetään kahden vuoden välein.

Liikkeenjohdon ajattelijoiden kruunajaiset

Osallistuin marraskuun puolivälissä Thinkers50-Gaalaan ja seminaariin Lontoossa. Tapahtumassa julkistettiin liikkeenjohdon ajattelijoiden arvostettu 2017 Thinkers50 Global Ranking of Management Thinkers. Tämä kahden vuoden välein toteutettava gurulistauksen julkistaminen kokoaa yhteen maailman johtavat liikkeenjohdon ajattelijat upeaan palkintogaalaan ja päiväseminaariin. Tässä on yhteenveto bisnesgurujen rankingin kehitystrendeistä sekä gaalan annista. 

  1. Roger Martin nousi ykköseksi ja on maailman vaikutusvaltaisin liikkeenjohdon ajattelija uudella Thinkers50-listalla. Professori Roger Martin on Toronton yliopiston Rotman School of Management ‑laitoksen entinen dekaani ja arvostettu strategisen johtamisen neuvonantaja. Hän on konsultoinut ansiokkaasti monien tunnettujen kansainvälisten yritysten kuten Procter & Gamblen ylintä johtoa. Hänellä on ollut valtava vaikutus liikkeenjohdon strategiseen ajatteluun. Martin tunnetaan erityisesti integrative thinking -lähestymistavasta ongelmanratkaisuun, jossa kahdesta vastakkaisesta ratkaisumallista ei valita jompaa kumpaa ratkaisua joko tai -mentaliteetilla ja toisen idean kustannuksella. Kyse on kyvystä luoda rakentavasti kokonaan uusi vastakkaisia ratkaisuja parempi malli, jossa on elementtejä kummastakin ideasta. Martin on kirjoittanut jo 10 kirjaa mukaan lukien palkittu Playing to Win (co-author AG Lafley, 2013). Hänen uusin kirjansa on Creating Great Choices (co-author Jennifer Biehl 2017).
  1. Thinkers50-listan kakkoseksi nousi kanadalainen teknologiaguru Don Tapscott. Tapscott on meritoitunut viime aikoina erityisesti lohkoketjuteknologian saralla ja tutkinut sen vaikutuksia. Tämä mm. bitcoinin taustalla vaikuttava teknologia tarjoaa kokonaan uusia mahdollisuuksia rakentaa palveluita ja tallettaa dataa. Tapscott on kirjoittanut viime vuonna aiheesta poikansa Alexin kanssa päivän polttavan teoksen BLOCKCHAIN REVOLUTION: How the Technology Behind Bitcoin Is Changing Money, Business, and the World.
  1. Kolmanneksi sijoittui ”disruptio-guru” ja Harvard Business Schoolin professori Clayton Christensen. Christenseniä pidetään yhtenä maailman johtavana innovaation ja kasvun asiantuntijana. Hän on kirjoittanut monia bestsellereitä kuten mm. The Innovation Dilemma -teoksen vuonna 1997, jossa hän jo esitteli nyt niin ajankohtaisen disruptiivinen innovaatio -teeman.

Merkittävä kehitystrendi Thinkers50-listalla on uuden sukupolven rantautuminen. Peräti 11 uutta nimeä on noussut top 50 joukkoon aiempaan verrattuna. Näiden joukossa ovat mm. Simon Sinek, Rachel Botsman, Haiyan Wang (yhdessä Anil K. Guptan kanssa) ja Gianpiero Petriglieri. Simon Sinek on todella kysytty johtamiskonsultti ja luennoitsija maailmalla sekä kolmen bestseller-teoksen isä (mm. Start with Why). Myös Oxfordin yliopiston huippuluennoitsija Botsman on kuuma nimi ja jonka sanoma luottamuksesta digiaikakaudella uppoaa bisnes-yleisöön. Haiyan Wang on taas erikoistunut Anil K. Guptan kanssa globaaleihin kasvustrategioihin ja erityisesti Intian ja Kiinan markkinoihin.

Positiivista on myös naisten vahva esiinmarssi. Vuoden 2017 Thinkers50-listalla on naisia 18 eli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Korkeimmalle eli neljänneksi on rankattu ”sinisen meren ajattelija” Renée Mauborgne (W. Chan Kimin kanssa). Mauborgnelta ja Kimilta on juuri ilmestynyt uusi kirja Blue Ocean Shift: Beyond Competing edellisen Blue Ocean Strategy -bestsellerin jatkoksi. Top 10 -joukkoon mahtuu myös Columbia Business Schoolin Rita McGrath, joka on ansioitunut innovaatioiden ja kasvustrategioiden kehittämisessä.

People, people, people

Mieltäni lämmitti erityisesti johtamisguru ja alan pioneerin Tom Petersin palkitseminen Lifetime Achievement Award -palkinnolla. Palkintoa voi verrata pääsyyn liikkeenjohdon ajattelijoiden kunniagalleriaan. Peters onkin todellinen uranuurtaja, joka on pitänyt jo yli 2500 puheenvuoroa ja luennoinut peräti 67 maassa ympäri maailmaa. Hänen 17 bisnes-kirjaansa ovat myyneet jo yli 10 miljoonaa kappaletta. Kuuluisin niistä lienee klassikkoteos In Search of Excellence.

Tom Peters säihkyi myös seminaariosiossa. Hän on edelleen yhtä karismaattinen, intohimoinen ja innostunut kuin 22 vuotta sitten Tukholmassa, jossa kuulin Petersiä ensi kerran livenä. Hänen bisnes-filosofiaansa kuuluu syvä usko ihmisiin ja niiden potentiaaliin, joita hän korostaa aiheesta. ”The whole point of management is to help people grow. And to make people better.” It is all about engagement,” summeeraa Peters johtamisen peruspilareita.

Hän vertasi osuvasti johtajien tärkeää roolia kirurgiin. ”Hyvä johtaja pelastaa enemmän ihmishenkiä kuin kirurgi,” jatkoi Peters. Hän antoi satikutia myös kauppakorkeakouluille ja MBA-koulutukselle, jossa People-teema ja ihmisten johtaminen on jäänyt Petersin mukaan aivan liikaa paitsioon.

Autenttisuus ja vastuullisuus keskiössä

Johtamisen haasteet olivat muutenkin polttopisteessä Grand Connaught Roomsin upeassa seminaarimiljöössä. Virkistäviä ja maalaisjärkeen istuvia ajatuksia esitti mm. espanjalainen johtamisprofessori Margarita Mayo omassa 8 minuutin idea-sessiossaan. Hän haastoi kaikkia johtajia autenttisuuteen, aitouteen ja terveeseen nöyryyteen ja ohjeisti heitä kuuntelemaan enemmän sydäntään. Karismaattisten narsistijohtajien aika on ohi Mayon mukaan. Allekirjoitan mielelläni tämän väittämän.

Thinkers 50 -listan ajattelijat Whitney Johnson, Gianpietro Petriglieri ja Daniel Pink peräänkuuluttivat paneelissaan kovasti johtajien vastuullisuutta. Ja erityisesti sitä, että vallassa olevien johtajien tulee käyttää valtaansa vastuullisesti. Ja toimia yhtä vastuullisesti kussakin yhtiön operoimassa maassa.

Keinoälyä ja kasvavaa teknologisoitumista ei nähty tässä paneelissa vain mahdollisuuksina. Liikkeenjohdon ajattelijoita ja ihmisten kohtaamisia tarvitaan jatkossakin eikä keinoäly korvaa näitä panelistien mukaan. Petriglieri nosti esille myös meille kaikille ajankohtaisen huolenaiheen: Are we technologizing our souls? Hän mainitsi niin ikään yhden merkittävän puutteen missä keinoäly jää kakkoseksi liikkeenjohdon ajattelijoiden kanssa. ”Artificial Intelligence can’t imagine.”

Kaiken kaikkiaan Thinkers50-Gaala ja koko tapahtuma oli hyvin antoisa. Maailmalta löytyy harvoja vastaavanlaisia tapahtumia, jossa on koolla ja voi kuulla samanaikaisesti näin montaa maailman johtavaa bisnesgurua ja heidän viimeisiä näkemyksiään. Oma suuri arvonsa oli verkostoitumisella liikkeenjohdon ajattelijoiden ja alan kollegoiden kanssa, joita oli paikalla noin 300 ja 20 eri maasta. Osallistumiseni tähän gaalaan oli minulle ensimmäinen, mutta ei varmaankaan viimeinen.

 ———-

Lue koko 2017 Ranking of Management Thinkers ja voittajat eri kategorioissa 2017 Award Winners.