Tapahtumatrimmaaja-blogi tarkastelee ja luotaa tapahtumatoiminnan ja -markkinoinnin ajankohtaisia ilmiöitä ja kehitystä. Polttopisteessä ja trimmattavana on niin bisnes-seminaarien kuin yritys-, urheilu- ja kulttuuritapahtumien kehitystrendejä ja haasteita. Tämä blogi paneutuu maailman johtavien liikkeenjohdon ajattelijoiden Thinkers50 2019 -rankingiin ja sen kehitystrendeihin sekä marraskuun lopussa Lontoossa järjestetyn Thinkers50-Gaalan antiin.

Liikkeenjohdon ajattelijoiden kruunajaiset v.2019

Osallistuin marraskuun lopussa Thinkers50-Gaalaan ja seminaariin Grand Connaugt Rooms -konferenssitiloissa Lontoossa. Tapahtumassa julkistettiin liikkeenjohdon ajattelijoiden arvostettu Thinkers50 2019 Global Ranking of Management Thinkers. Tämän kahden vuoden välein toteutettavan gurulistauksen julkistus kokoaa yhteen maailman johtavat liikkeenjohdon ajattelijat. Tässä on yhteenveto bisnesgurujen uusimman Top 50 -rankingin kehitystrendeistä sekä gaalan annista.

  1.  Maailman ykkösiksi tällä top 50 -listalla nousivat nyt ensi kertaa INSEADin strategiaprofessorit Renée Mauborgne & W. Chan Kim. Mauborgne ja Kim tunnetaan parhaiten ikonisesta globaalista bestseller-teoksestaan ”Blue Ocean Strategy”, jota on myyty huikeat yli 4 miljoonaa kappaletta ympäri maailmaa ja joka on käännetty jo 46 kielelle. Sinisen meren strategian jatkoksi Mauborgnelta ja Kimiltä ilmestyi vuonna 2017 odotettu teos ”Blue Ocean Shift: Beyond Competing”. Tästäkin kirjasta on tullut jo kansainvälinen bestseller, joka on käännetty jo yli 30 kielelle ja myös suomeksi (Uusi sininen meri – rohkeus kasvaa, 2017). He analysoivat ja vertaavat teoksessaan onnistuneita ja epäonnistuneita sinisen valtameren projekteja ympäri maailmaa. Ja tarjoavat johtajille ja organisaatioille eväitä ja oppeja luoda uutta markkinatilaa ja synnyttää kasvua.
  2. Thinkers50-listan kakkoseksi sijoittui edellisen vuoden 2017 rankingin ykkönen professori Roger Martin, joka on Toronton yliopiston Rotman School of Management laitoksen entinen dekaani ja arvostettu strategisen johtamisen neuvonantaja. Martin on konsultoinut monien tunnettujen kansainvälisten yritysten johtoa ja hänellä on ollut valtava vaikutus liikkeenjohdon strategiseen ajatteluun. Hänet tunnetaan erityisesti integrative thinking -lähestymistavasta ongelmanratkaisuun. Siinä kahdesta vastakkaisesta ratkaisumallista ei valita jompaa kumpaa ratkaisua joko tai -mentaliteetilla ja toisen idean kustannuksella. Kyse on kyvystä luoda rakentavasti uusi vastakkaisia ratkaisuja parempi malli sisältäen elementtejä kummastakin ideasta. Martinin uusin kirja on ”Creating Great Choices” (co-author Jennifer Biehl 2017).
  3. Kolmanneksi nousi Harvard Business Schoolin johtamisprofessori Amy Edmondson, jonka kirjaa ”The Fearless Organization” (2018) pidetään jo alan merkkiteoksena. Hän haastaa yritykset kasvattamaan työyhteisöissään psykologista turvallisuutta, joka luo paremmat edellytykset menestykselle, kasvulle, innovaatioille ja oppimiselle. Edmondson nousi nyt ensi kertaa rankingissa top 10 -joukkoon ja on yksi listan kovimpia nousijoita (sijalla 13 v.2017). Edmondson on ansioitunut myös tiimien johtamisen ja tiimityöskentelyn saralla.

Thinkers50-listan kehitystrendejä ja naisten esiinmarssi

Uusi Thinkers50-lista on globaalein ja monimuotoisin kuin koskaan aikaisemmin. Siinä on edustajia 15 eri maasta ja viideltä mantereelta. Merkittävänä kehitystrendinä Thinkers50-listalla jatkui uuden sukupolven rantautuminen. Peräti 10 bisnesajattelijaa nousivat uusina top 50 -joukkoon. Näiden joukossa ovat mm. kovimpiin nousijoihin kuuluneet Ming Zeng (#28) ja Michael D. Watkins (#29).

Kiinalainen Ming Zeng toimii CSO:na (Chief Strategy Officer) Alibaba Groupissa ja hänen kannuksiinsa kuuluu mm. uudet näkökulmat strategian luomiseen ja toteutukseen uudella datavetoisella aikakaudella. Mingin ajatuksiin voi tutustua tarkemmin hänen tuoreessa teoksessaan”Smart Business: What Alibaba’s Success Reveals about the Future of Strategy” (2018). Kanadalainen Michael D. Watkins on taas IMD:n johtamiseen ja organisaatiomuutoksiin erikoistunut professori, jonka teoksia ovat mm. ”Master Your Next Move” (2019) ja kansainvälinen bestseller ”The First 90 Days” (2013).

Naisten vahva esiinmarssi jatkui vuoden 2019 Thinkers50-listalla. Nyt top 50 bisnesgurujen joukossa on naisia 19 eli enemmän kuin koskaan aiemmin. Korkeimmalle eli ykköseksi rankattu ”sinisen meren ajattelija” Renée Mauborgne on myös ensimmäinen nainen korkeimmalla korokkeella. Pisteenä i:n päälle top 5 -joukkoon mahtuu Mauborgnen ja Edmondsonin lisäksi innovaatioihin ja kasvustrategioihin keskittynyt Columbia Business Schoolin professori Rita McGrath.

Ihmiset kaiken ytimessä

Seminaariosiossa oli kiinnostava paneeli teemasta Mastering Transformation, jossa olivat mukana mm. St. Gallenin yliopiston professori Karolin Frankenberger & Rita McGrath. Paneelissa puitiin yritystransformaatioiden haasteita. Monien tutkimusten mukaan valtaosa esim. digitaalisista transformaatioista epäonnistuu ja vain alle 20% näistä muutoshankkeista onnistuu asetettujen tavoitteiden mukaan. Lääkkeinä korostuivat ihmisten parempi sitouttaminen ja muutosjohtaminen. Ihmiset on laitettava keskiöön muutoksessa. Kriittistä on myös hallita samanaikaisesti nykyisen ydinliiketoiminnan optimointi ja uusien tulevaisuuden liiketoimintamallien innovointi. Sekä mobilisoida henkilöstöä ja fokusta enemmän tulevaisuuden innovointiin.

Myös kiinalaisen kodinkonejätti Haierin CEO:n Zhang Ruiminin haastattelu yhtiön menestys- ja kasvutarinasta oli hyvin antoisa. Ruimin sijoittui jo sijalle 15 Thinkers50 -listalla. Ruimin on mullistanut Haierin johtamis- ja organisaatiomallin mikroyritysten verkostoksi ja hyvin ihmisläheiseksi. Yhtiö toimii enemmänkin avoimena alustana ja ytimessä on ihmiset ja mikroyritykset, joille on annettu valta ja vastuu päätöksenteosta keskitetyn johtamisen sijaan. Byrokratia, hyväksyttämisprosessit ja hierarkiat on minimoitu tappiin ja keskijohtoa ei ole. Henkilöstö on integroitu organisaatiossa ”asiakkaan iholle” mahdollisimman lähelle loppuasiakasta. Näin on haluttu luoda maksimaalinen fokus ja vuorovaikutus loppuasiakkaan kanssa ja samalla varmistaa, että asiakas on aidosti keskiössä.

Haier on kasvanut kovaa vauhtia viime vuosina. Vuonna 2017 yhtiön globaali kokonaisliikevaihto oli lähes 40 miljardia dollaria (USD) kasvun ollessa lähes 20% edellisvuoteen verrattuna. Ruimin näkee, että yritysten tulisi olla enemmän tämänkaltaisia ja linjaa ajatteluaan ja perintöään seuraavasti: ”Tavoitteenani on ollut muuttaa ja luoda hierarkkisen ja byrokraattisen yrityksen sijaan enemmänkin ekosysteemi – muuttaa puutarha sademetsäksi. Osa sen osista kuolee ja osa niistä kehittyy ja kukoistaa. Mutta kokonaisuutena se on koko ajan elävä ja kehittyvä ekosysteemi.” Ei ihme, että Ruiminia pidetään nyt yhtenä maailman innovatiivisempana bisnesajattelijana ja strategina.

Mieltäni lämmitti myös pitkän linjan leadership-, muutosjohtamis- ja globaalisaatioajattelijan – Harvard Business Schoolin professori Rosabeth Moss Kanterin palkitseminen Lifetime Achievement Award -palkinnolla. Palkintoa voi verrata pääsyyn liikkeenjohdon ajattelijoiden kunniagalleriaan, johon on aiemmin valittu mm. Tom Peters ja Henry Mintzberg. Hänellä on takanaan huikea yli 40 vuotta kestänyt ura merkittävänä liikkeenjohdon ajattelijana. Ja Moss Kanterin bisneskirjojen tuotanto alkoi jo vuonna 1977 ”Men and Women of the Corporation” -teoksella. Vierivä kivi ei sammaloidu ja Moss Kanterilta onkin tulossa vuoden 2020 alussa uusi teos ”Think Outside the Building.”

Viime aikoina leadershipiin ja vastuulliseen kapitalismiin keskittynyt Moss Kanter sädehti myös seminaariosiossa. Hän on hyvin humaani ja Moss Kanterin bisnes-filosofiaan kuuluu vahva usko ihmisiin ja niiden potentiaaliin sekä sen vapauttamiseen ja yrittäjyyteen. Hänen mielestään monet ihmiset ja yritykset elävät liikaa ”omissa linnoissaan.” Hän haastoi kuulijoitaan katsomaan omien linnojensa ulkopuolelle ja altistumaan enemmän ulkopuolisille vaikutteille. Ja näkemään näin uusia mahdollisuuksia. Lopuksi Moss Kanter antoi meille kaikille osuvan ohjenuoran:”Get outside the building to change the world and make world a better place.”

Summa summarum Thinkers50-Gaala ja seminaari oli hyvin antoisa. Maailmalta löytyy harvoja samankaltaisia tapahtumia, jossa on koolla ja voi kuulla samanaikaisesti näin montaa maailman johtavaa bisnesgurua ja heidän viimeisiä ajatuksiaan. Suuri arvo on myös verkostoitumisella liikkeenjohdon ajattelijoiden ja alan kollegoiden kanssa, joita oli paikalla yli 300 ympäri maailmaa.

Tutustu tarkemmin koko Thinkers50 2019 Rankingiin ja voittajiin eri kategorioissa.