Carissa Veliz on palkittu kirjailija ja apulaisprofessori Oxfordin yliopiston tekoälyn etiikan instituutissa. Veliz on erikoistunut digitaaliseen etiikkaan ja etiikkaan laajemminkin painopisteinään yksityisyys, tietosuoja sekä tekoälyn etiikka. Häneltä on juuri ilmestynyt tänä kesänä kovasti kiitelty teos Privacy is Power .

Valokeilassa digitaalisen etiikan ekspertti Carissa Veliz ja ”Privacy is Power”-teos

Carissa Veliz on palkittu kirjailija ja apulaisprofessori Oxfordin yliopiston tekoälyn etiikan instituutissa. Veliz on myös kysytty keynote-puhuja ja hän on erikoistunut digitaaliseen etiikkaan painopisteinään yksityisyys, tietosuoja sekä tekoälyn etiikka. Häneltä on juuri ilmestynyt tänä kesänä kovasti kiitelty teos ”Privacy is Power – Why and How You Should Take Back Control of Your Data.” Kirja on jo valittu The Economistin vuoden 2021 parhaiden kirjojen joukkoon.

Velizin mielestä ihmisten pitäisi suojella paljon paremmin yksityisyyttään, koska yksityisyys on valtaa. Kun annamme liikaa dataa isoille teknologiayhtiölle, ne hallitsevat ja saavat liikaa valtaa. Kun annamme liikaa dataa ja henkilötietoja hallituksille, vaarana on luisua autoritarismiin.

Veliz peräänkuuluttaa meitä pitämään tiukemmin kiinni yksityisyydestä ja luomaan painetta politiikoille datatalouden regulaation tiukentamiseen. Tarvitsemme uutta sääntelyä Velizin mukaan ja meidän pitää laittaa stoppi liian datan jakamiselle sekä omaksua ja ottaa käyttöön yksityisyysystävällisiä vaihtoehtoja mm. Googlen ja Facebookin sekä muiden digitaalisten alustojen kanssa.

Tutustu tarkemmin Privacy is Power- kirjaan. Katso Velizin erikoishaastattelu. Lue lisää Carissa Velizistä.

Lisätietoja ja puhujatiedustelut: kimmo.niku@eventrim.fi040-7339829.